Kachní prsa se sladko-pikantní přílohou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 kachní prsa
sůl
pepř mletý
1 větší jablko
1 hruška
2 lžíce rozinek
voda nebo víno
citronová šťáva a kůra
3-4 plátky zázvoru
1 lžička medu nebo cukru třtinového či krupicového
solamyl

Postup přípravy receptu

  1. Kachní prsa očistíme, kůži pokrájíme do mřížky, z obou stran osolíme a opepříme.

  2. Jablka a hrušky oloupeme a odstraníme jádřince. Pokud ovoce nemá silnou slupku, část jí můžeme ponechat. Rozinky namočíme do trošky vody nebo sladšího vína.

  3. Pánev nasucho rozehřejeme, do ní následně dáme smažit připravená kachní prsa, nejprve kůží dolů a po úplném osmažení kůže dozlatova je otočíme a osmažíme i z druhé strany. Pokud chceme, můžeme kachní prsa dále smažit i ze všech stran, tj. i z boků a následně zabalit do alobalu a nechat tzv. dojít, nebo je přeložíme do pekáčku a vložíme je ještě na cca 8 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.

  4. Během času, kdy máme v alobalu nebo troubě téměř hotová prsa, z pánve slijeme téměř všechen přebytečný tuk z vysmažené prsní kůže, do pánve přisypeme na kostky pokrájené ovoce, dle chuti čerstvě nastrouhanou kůru, cca lžíci citronové šťávy, rozinky i s vínem či vodou a na jemno nasekaný zázvor, který dodá ovocné směsi pikantnost. Po velmi krátkém osmažení na chviličku pánev zaklopíme a vše společně podusíme, je-li třeba, podlijeme vodou nebo vínem.

  5. Na závěr, po odklopení, zaprášíme ovoce zlehka škrobem, jen trochu, postačí jen taková větší špetka mezi prsty, ovoce promícháme, dosladíme lžičkou medu, přidáme pár lžic vody.

  6. Hotovou ovocnou směs nandáme na předehřátý talíř k další, námi vybrané příloze (kaše, šťouchané brambory, noky, opečené tousty...) a až na konec pokrájíme kachní prsa šikmo na plátky, které poskládáme na ovoce.

  7. Kdo nesmí nebo nemá rád med, může dosladit třtinovým cukrem nebo dá do pánve jako první zkaramelizovat s ovocem trochu cukru krupice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!