Kachní prsa s ovocem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 kachní prsa s kůží
pepř hrubě mletý
sůl
100 g hroznového vína - bezsemenné
100 g jablek - kyselejších
červené víno (lze i bílé)
skořice - mletá špetka

Postup přípravy receptu

  1. Kachní prsa očistíme, kůži na nich šikmo pokrájíme ostrým nožem na mřížku, osolíme, opepříme a na talířku necháme cca 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Na rozpálené suché pánvi bez tuku smažíme prsa nejprve kůží dolů, cca 5-7 minut, dle velikosti.

  2. Po otočení prsa smažíme z druhé strany, opět dle jejich velikosti cca 5 minut, do pánve s tukem můžeme (nemusíme) vložit provonět snítku rozmarýnu nebo tymiánu, ty pak v době hnědnutí z tuku odstraníme.

  3. Během smažení prsou rozpálíme troubu na 220 stupňů, osmažená prsa přendáme do zapékací misky nebo kastrolku, přelijeme lžící tuku z pánve, mírně osolíme a dáme do trouby (již vypnuté), na cca 5 minut dojít. Nevysušit!

  4. Během odležení prsíček z pánve slijeme tuk stranou, do pánve s výpekem (ne s tukem) přidáme cca necelý decilitr vína, které necháme zprudka odpařit a ke konci, až se začne víno táhnout, přidáme nejprve na plátky nebo tenké hranolky pokrájené jablko, necháme krátce ve vínu povařit s malou špetkou skořice a poté přisypeme a necháme prohřát i kuličky hroznového vína (velké můžeme přepůlit).

  5. Prsa pokrájíme na plátky, rozložíme do vějíře na talíř, přidáme ovoce z pánve, přelijeme šťávou a podáváme.

  6. Podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými brambory, dýňovým nebo batátovým pyré...

  7. Milovníci ořechů můžou před podáváním přidat k ovoci do pánve ještě nasucho opražená, nasekaná vlašská jádra.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!