Kachní prsa na jablkách

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 kachní prsa
sůl
pepř mletý
2 menší jablka
2-3 hřebíčky
špetka skořice
citronová kůra čerstvě nastrouhaná, dle chuti
cca 1 dl vína (já dal bílý Muškát)

Postup přípravy receptu

  1. Kachní prsa, která jsme nechali ohřát na pokojovou teplotu, omyjeme, osušíme, kůži pokrájíme ostrým nožem na mřížku, osolíme a opepříme. Pánev bez tuku rozpálíme, kachní prsa na ni položíme kůží dolů a smažíme cca 6 minut dozlatova, pak otočíme a smažíme dalších cca 5 minut, dle velikosti prsou. Pak prsa vyndáme, zabalíme do alobalu a uchováme v teple.

  2. Z pánve slijeme přebytečný tuk, ponecháme jen trošičku na přípravu jablečné přílohy. Jablka oloupeme, pokrájíme na slabší měsíčky nebo kostky a dáme do rozehřáté pánve společně s hřebíčky, troškou čerstvě nastrouhané citronové kůry a špetkou skořice. Krátce osmažíme a až začnou jablíčka trošku zlátnout, přilijeme víno a bez přikrytí necháme šťávu zredukovat na sos. Je-li třeba, pokud jsme měli jablka nebo víno příliš kyselé, můžeme sos dosladit troškou medu nebo třtinového cukru.

  3. Na talíře nandáme přílohu (brambory vařené, šťouchané nebo pyré), rozdělíme na ně jablečný sos i s jablíčky, ze kterých jsme vyndali hřebíčky, prsa vyndáme z alobalu, pokrájíme na plátky a položíme na jablečný sos.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!