Jidášky - hrnkový recept

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku mléka
6 lžic pískového cukru
1/2 kostky másla nebo hery
1 kostka droždí (nebo pytlíček droždí s modrým ptáčkem)
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
2 citrony (2 kávové lžičky strouhané citronové kůry a 3 polévkové lžíce citronové šťávy)
2 polévkové lžíce medu
špetka muškátového oříšku
špetka soli
1 vejce (na potření vánočky)
rozinky - dle chuti
plátky loupaných mandlí - na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve necháme vzejít kvásek - vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíce cukru a lžíce mouky.

  2. V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.

  3. Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.

  4. Pak trhám kousky těsta, ze kterých nejprve vytvořím hady a znich tvaruji takové spirálky.

  5. Vložíme na plech s pečícím papírem, posypeme omytými mandlemi a já peču cca 40 min (mám starší troubu). Jinak doba pečení bude zřejmě o polovinu kratší. Chvilku před koncem pečení pomažu jidášky rozkevdlaným vajíčkem. Jidášků většinou vytvořím 30. Podle toho jak je dělám zrovna velké.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!