Jidášky - hrnkový recept
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 6 lžic pískového cukru
- 1/2 kostky másla nebo hery
- 1 kostka droždí (nebo pytlíček droždí s modrým ptáčkem)
- 1 žloutek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 citrony (2 kávové lžičky strouhané citronové kůry a 3 polévkové lžíce citronové šťávy)
- 2 polévkové lžíce medu
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 vejce (na potření vánočky)
- rozinky - dle chuti
- plátky loupaných mandlí - na posypání
Postup Jidášky - hrnkový recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve necháme vzejít kvásek - vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíce cukru a lžíce mouky.
V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.
Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.
Pak trhám kousky těsta, ze kterých nejprve vytvořím hady a znich tvaruji takové spirálky.
Vložíme na plech s pečícím papírem, posypeme omytými mandlemi a já peču cca 40 min (mám starší troubu). Jinak doba pečení bude zřejmě o polovinu kratší. Chvilku před koncem pečení pomažu jidášky rozkevdlaným vajíčkem. Jidášků většinou vytvořím 30. Podle toho jak je dělám zrovna velké.