Jednoduchý jogurtový beránek

Recepty, Moučníky

Suroviny

Základní těsto:
400 g bílého smetanového jogurtu
2 vejce
180 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
cca 400 g polohrubé mouky, dle hustoty těsta
150 ml oleje
1 prášek do pečiva
Dle chuti můžeme přidat:
citronová nebo pomerančová kůra, čerstvě nastrouhaná
nasekané nebo mleté mandle
kandované ovoce
sušené meruňky, rozinky nebo jiné sušené ovoce, předem máčené v rumu nebo čaji
kakao

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt s vejci, olejem a cukry smícháme v míse, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme, případně ještě vmícháme dle vlastní chuti mandle, rozinky, kandované ovoce... a těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy.

  2. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova cca 50 minut. Po částečném zchladnutí vyklopíme, po vychladnutí dozdobíme bílkovou polevou, čokoládou nebo jen pocukrujeme.

  3. Beránka můžeme udělat i dvoubarevného (mramorovaného), pokud polovinu těsta obarvíme kakaem.

  4. Lze upéct i jako bábovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!