Jahodový džem s granátovým jablkem

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

0,5 kg čerstvých jahod
1 kus granátové jablko
0,30 kg cukru (může být více podle chuti)
1 kus citron

Postup přípravy receptu

  1. Jahody omyjeme, zbavíme lístečků a stopek, zasypeme polovinou cukru a ponorným mixerem rozmixujeme.

  2. Granátové jablko rozkrájíme na čtvrtiny a vybereme pouze semena s rosolem bez vnitřních přepážek a přidáme k jahodám. Dbejte na odstranění vnitřních přepážek granátového jablka (jsou trpké až nahořklé chuti).

  3. Vše znovu krátce zpracujeme ponorným mixerem. Směs přecedíme.

  4. Šťávu přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Ke šťávě přidáme zbylý cukr a vaříme na mírném ohni ještě dalších 10-15 minut. Během vaření je potřeba sebrat pěnu. Provedeme zkoušku na talířek.

  5. Pokud šťáva drží tvar, můžeme přidat dužinu a semena granátového jablka a vaříme dalších cca 5 minut. Těsně před ukončením vaření přidáme šťávu z jednoho citronu. Znovu proveďte zkoušku na studený talířek.

  6. Připravíme si zavařovací sklenky (čisté a nahřáté).

  7. Hotovou směs rozlijeme, sklenky uzavřeme a přetočíme dnem vzhůru, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a necháme vychladnout. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!