Jablečný štrúdl od tety Květy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g Hery
- 100 g ztuženého tuku (např. Omega)
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 10 lžic studené vody
- Na náplň:
- 5 větších jablek
- rozinky nebo brusinky naložené v rumu
- hrst vlašských ořechů
- cca lžíce citronové šťávy
- skořicový cukr
- vanilkový cukr
Postup Jablečný štrúdl od tety Květy
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na kousky pokrájenou Heru a Omegu, přidáme vejce a nakonec studenou vodu. Vypracujeme kompaktní těsto, které dáme uležet do lednice, nejlépe přes noc.
Na hrubém struhadle nastrouháme jablka (není nutné je loupat, komu nevadí slupka), smícháme je s rozinkami nebo brusinkami naloženými v rumu, skořicovým a vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
Na vále, podsypaném hladkou moukou, vyválíme 2 pláty těsta, které na středu posypeme nahrubo pokrájenými vlašskými ořechy, na ně navrstvíme jablečnou náplň a zavineme.
Pláty těsta přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme dozlatova (těsto se před pečením ničím nepotírá). Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.