Jablečný štrúdl od tety Květy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
400 g polohrubé mouky
150 g Hery
100 g ztuženého tuku (např. Omega)
1 vejce
1 prášek do pečiva
10 lžic studené vody
Na náplň:
5 větších jablek
rozinky nebo brusinky naložené v rumu
hrst vlašských ořechů
cca lžíce citronové šťávy
skořicový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na kousky pokrájenou Heru a Omegu, přidáme vejce a nakonec studenou vodu. Vypracujeme kompaktní těsto, které dáme uležet do lednice, nejlépe přes noc.

  2. Na hrubém struhadle nastrouháme jablka (není nutné je loupat, komu nevadí slupka), smícháme je s rozinkami nebo brusinkami naloženými v rumu, skořicovým a vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.

  3. Na vále, podsypaném hladkou moukou, vyválíme 2 pláty těsta, které na středu posypeme nahrubo pokrájenými vlašskými ořechy, na ně navrstvíme jablečnou náplň a zavineme.

  4. Pláty těsta přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme dozlatova (těsto se před pečením ničím nepotírá). Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!