Jablečný koláč s ořechovou krustou

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 1/2 hrnku hladké mouky
130 g másla
5 lžic studené vody
7 ks jablek
cukr
skořice
hrozinky
1/2 hrnku hrubé mouky
1/2 hrnku cukru
3 lžíce másla
skořice
nasekané ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme těsto. Mouku dáme na vál, přidáme ztuhlé pokrájené máslo a nožem zapracujeme. Do drobenky dáme studenou vodu a uhněteme těsto. Čím méně se hněte, tím lépe. Těsto dáme do folie a necháme aspon 2 hodinky odležet

  2. Mezitím oloupeme a pokrájíme jablka. V kastrůlku dáme na dno trochu cukru, každý dá tolik, jak má rád sladké. Použila jsem hnědý cukr kvůli barvičce, aby byla lehce karamelová. Přidala jsem jablka a skořici. Můžete dát trochu vody na podlití. Dusíme jablka aspoň 5 minut. Necháme vychladit.

  3. Odleželé těsto vyválíme na placku nebo namačkáme do dortové formy. Je to těsto na menší pekáček. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme na 200°C asi 5 minut. Přidáme podušená jablka a posypeme rozinkami.

  4. Navrch dáme drobenku. Drobenku jsem dělala od oka. Máslo jsem promačkala s cukrem vidličkou, přidala mouku, skořici a ořechy. Podle potřeby jsem přisypávala mouku. Jde o to, aby to byla drobivá krusta. Touto drobenkou posypeme hojně jablka a zapečeme. Peču asi 20 minut na 200°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!