Jablečný koláč s ořechovou krustou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 130 g másla
- 5 lžic studené vody
- 7 ks jablek
- cukr
- skořice
- hrozinky
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 3 lžíce másla
- skořice
- nasekané ořechy
Postup Jablečný koláč s ořechovou krustou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme těsto. Mouku dáme na vál, přidáme ztuhlé pokrájené máslo a nožem zapracujeme. Do drobenky dáme studenou vodu a uhněteme těsto. Čím méně se hněte, tím lépe. Těsto dáme do folie a necháme aspon 2 hodinky odležet
Mezitím oloupeme a pokrájíme jablka. V kastrůlku dáme na dno trochu cukru, každý dá tolik, jak má rád sladké. Použila jsem hnědý cukr kvůli barvičce, aby byla lehce karamelová. Přidala jsem jablka a skořici. Můžete dát trochu vody na podlití. Dusíme jablka aspoň 5 minut. Necháme vychladit.
Odleželé těsto vyválíme na placku nebo namačkáme do dortové formy. Je to těsto na menší pekáček. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme na 200°C asi 5 minut. Přidáme podušená jablka a posypeme rozinkami.
Navrch dáme drobenku. Drobenku jsem dělala od oka. Máslo jsem promačkala s cukrem vidličkou, přidala mouku, skořici a ořechy. Podle potřeby jsem přisypávala mouku. Jde o to, aby to byla drobivá krusta. Touto drobenkou posypeme hojně jablka a zapečeme. Peču asi 20 minut na 200°C.