Jablečný dort s ořechy a skořicí

Recepty, Dorty

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
120 g másla (může být i rostlinný tuk)
50 g cukru
3 lžíce studené vody
Na náplně:
1/2 meruňkové přesnídávky
50 g vlašských ořechů
1/2 sáčku skořicového cukru
2 menší jablka
Na ozdobu:
3-4 větší jablka
vlašské ořechy
1/2 sáčku skořicového cukru
1/2 meruňkové přesnídávky
citronová šťáva z 1 citronu

Postup přípravy receptu

  1. V míse promíchejte mouku, změklé máslo a cukr se 3 lžícemi studené vody. Špičkami prstů směs propracujte, až bude vše řádně promísené a bude-li třeba, přidejte další lžíci vody. Pokud bude těsto hodně lepkavé, přidejte ještě trochu mouky.

  2. Těsto přitlačte ke dnu a stěnám formy a uložte do ledničky.

  3. 2 menší oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka, meruňkovou přesnídávku, vlašské ořechy a skořicový cukr dejte do mixéru a rozmixujte do jemného pyré. To gumovou stěrkou rozetřete na těsto.

  4. Zbývající jablka oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtky a odstraňte jadřince. Každou čtvrtku jablka nakrájejte podélně na plátky silné cca 3mm.

  5. V míse plátky jablek opatrně promíchejte s citrónovou šťávou.

  6. Jablečné pyré rozetřené na dortu posypte drcenými vlašskými ořechy a poklaďte plátky jablek.

  7. Celé pak posypte zbylou půlkou skořicového cukru.

  8. Pečte v předehřáté troubě na 200°C 45 minut nebo až jsou jablka měkká a zlatavá.

  9. Až dort trochu vychladne potřete ho zbylou meruňkovou přesnídávkou, která bude mít pokojovou teplotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!