Jablečno-švestkový crumble

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
240 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
140 g másla nebo jiného tuku
1 vejce
2 lžíce 12% sladké smetany
Na potření a posypání rozváleného těsta:
2 lžíce 12% sladké smetany
50 g krupicového cukru
1 - 3 lžičky skořice - dle chuti
Ovocná směs:
500 g švestek
4 ks větších jablek
1 vanilkový cukr
50 g krupicového cukru - i víc dle potřeby
šťáva z1/2 citronu
50 g loupaných mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, vejce, smetanu a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténu a zhruba na 1 hodinu uložíme do chladničky.

  2. Odleželé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme do obdelníkového tvaru. Potřeme smetanou, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a pevně srolujeme. Roládku zabalíme do mikrotenu a vložíme na zhruba 2 hodiny do mrazničky.

  3. Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na plátky nebo kousky. Pokapeme citronovou šťávou a osladíme části cukru a vanilkového cukru, přidáme nahrubo nasekané mandle, lehce promícháme. Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme.

  4. Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C. Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!