Jablečno-švestkový crumble
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 140 g másla nebo jiného tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce 12% sladké smetany
- Na potření a posypání rozváleného těsta:
- 2 lžíce 12% sladké smetany
- 50 g krupicového cukru
- 1 - 3 lžičky skořice - dle chuti
- Ovocná směs:
- 500 g švestek
- 4 ks větších jablek
- 1 vanilkový cukr
- 50 g krupicového cukru - i víc dle potřeby
- šťáva z1/2 citronu
- 50 g loupaných mandlí
Postup Jablečno-švestkový crumble
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, vejce, smetanu a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténu a zhruba na 1 hodinu uložíme do chladničky.
Odleželé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme do obdelníkového tvaru. Potřeme smetanou, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a pevně srolujeme. Roládku zabalíme do mikrotenu a vložíme na zhruba 2 hodiny do mrazničky.
Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na plátky nebo kousky. Pokapeme citronovou šťávou a osladíme části cukru a vanilkového cukru, přidáme nahrubo nasekané mandle, lehce promícháme. Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme.
Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C. Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.