Jablečné taštičky z tvarohového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g netučného tvarohu
5 lžic mléka
5 lžic slunečnicového oleje
špetka soli
80 g krupicového cukru
300 g polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
Náplň:
500 g jablek
1 lžíce citrónové šťávy
dřeň z jednoho vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkové pasty
30 g hnědého cukru
1 lžička bramborového škrobu
Na potření:
1 vejce
2 lžíce rumu
perlový cukr na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme náplň: jablka oloupeme, vybereme jádřinec a nakrájíme je na kostičky. Dáme je do hrnce, přidáme vanilku, cukr, citrónovou šťávu a 50 ml vody. Přivedeme k varu a pod pokličkou na mírnějším ohni asi 8 minut podusíme. Škrob rozmícháme v malé trošce vody a vlijeme k jablkům. Promícháme a odstavíme. Náplň necháme vychladnout.

  2. Tvaroh, mléko, olej, špetku soli a cukr metličkou prošleháme. Pak přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme měkké hladké těsto.

  3. Těsto rozválíme na velký obdélník a rozkrájíme na obdélníčky o stranách 12 x 9 cm. Na jedné straně těsto uprostřed několika řezy nařízneme. Na druhou stranu těsta nandáme lžíci jablečné náplně. Vejce rozšleháme a těsto po všech stranách dokola potřeme. Pak nařezanou polovinu těsta přeložíme přes náplň a okraje dobře přitiskneme.

  4. Připravené taštičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Do zbytku vejce přimícháme rum a taštičky potřeme. Posypeme je perlovým cukrem nebo hrubým krystalem. Pečeme při 200°C asi 15 -20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!