Husí játra v zelenině na červeném víně

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

500 g husích jater
150 g debrecínského špeku(může být i jiná slanina)
1 polévkové lžíce tuku
oleje nebo sádla
1 mrkev
1 menší celer
1 cibule
2 větší rajčata
200 ml červeného vína
1 polévková lžíce rybízové marmelády
1 kostka zeleninového bujonu
zelené bylinky na závěr-kdo nemá rád nemusí dávat

Postup přípravy receptu

  1. Játra opláchneme, očistíme od případných žlučovodů a blanek a můžeme je rozříznout na polovinu.

  2. Slaninu, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky-asi 0,5cm, cibuli na půlměsíčky, rajčata nařízneme do kříže, spaříme vařící vodou, sloupneme a také nakrájíme nadrobno.

  3. V hrnci na PL tuku 5 minut smažíme slaninu, přidáme mrkev a celer a restujeme dalších 5 minut. Orestovanou směs nahrneme ke straně hrnce, přisypeme cibuli, rajčata-zamícháme, dále přidáme marmeládu, víno, rozdrobíme bujon, vše promícháme a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme 25 minut.

  4. Pak do této směsi přidáme játra a na mírném plameni dusíme ještě 15 minut.

  5. V závěru můžeme přisypat nasekané zelené bylinky a můžeme podávat. Jako přílohu jsem zvolila špecle do kterých jsem před zavařením dala nasekané celerové lístky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!