Hruškový dort s mascarpone

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 baleni piškotů
Náplň:
6 středních zralých hrušek
skořice
1/2 hrnku cukru
šťáva z půlky citronu
6 kousků hřebíčku
Krém:
250 g mascarpone
2x 150 g zakysané smetany
1/2 hrnku cukru
mléko na zjemnění krému
Poleva:
1 balíček žluté želatiny (Dr.Oetker)

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme hrušky a nakrájíme na plátky nebo kostičky (podle toho, jak máte rádi). Plátky vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a skořicí, zakápneme šťávou z půlky citronu, přidáme hřebíček a dusíme alespoň 20 min. do doby, než hrušky změknou. Zralé hrušky budou měkké i dříve.

  2. Mezitím připravíme krém. Ušleháme mascarpone se zakysanou smetanou a cukrem. Konzistence musí být lehce roztíratelná. Pokud je třeba, naředíme trochou mléka. Jakmile jsou hrušky hotové, odstavíme a dáme chladnout.

  3. Připravíme želatinu dle návodu. Občas promícháme hrušky, aby chladly rychleji.

  4. Dortovou formu vyložíme potravinovou fólií. Jako první vrstvu poklademe piškoty, potřeme krémem a poklademe hruškami. Hrušky lehce potřeme krémem, aby se dobře nasákly piškoty. Takto pokračujeme ve třech patrech. Poslední vrstva je krém s hruškami. Na poslední vrstvu nalijeme připravenou želatinu a dáme do chladničky alespoň na 3 hodiny, aby se vrstvy propojily a dort ztuhl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!