Hovězí zadní pečené vcelku se zeleninou, houbami a kořením

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího zadního vcelku
několik klínků uzeného špeku
3 bobkové listy
3 kuličky jalovce
sůl
pepř
sušený tymián
olej
2 velké cibule
2 větší mrkve
1 menší petržel
2 polévková lžíce domácího kečupu
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
1 l hovězího vývaru
2 hrsti mražených hub
2 polévková lžíce sádla
2-3 polévkové lžíce máslové jíšky

Postup přípravy receptu

  1. Maso alespoň den dopředu prošpikujeme špekem a stáhneme provázkem do pevného tvaru, osolíme, opepříme čerstvě drceným pepřem, potřeme olejem, posypeme tymiánem, položíme na ně bobkové listy a kuličky jalovce, dáme odležet do lednice.

  2. V pánvi rozehřejeme sádlo, necháme osmažit na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Až je zelenina pěkně nahnědlá, dáme ji stranou a zprudka v pekáči opečeme celé maso ze všech stran. Přidáme kečup, hrubozrnnou hořčici, necháme prosmahnout, pak podlijeme hovězím vývarem, přidáme rozmražené houby, pekáč přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 220°C.

  3. Pečeme poctivě dvě hodiny, ale po hodině teplotu trouby ztlumíme na 200°C, pravidelně maso otáčíme a podléváme dokud nebude měkké. Až je maso měkké (může to trvat i necelé 3 hodiny), vyjmeme ho z výpeku a odstraníme z něj provázek. Výpek malinko rozmixujeme ponorným mixerem (ale nemusíme), dolijeme vývarem nebo vodou, pokud je potřeba tak jej dosolíme a dáme na oheň dál vařit, pak ho zahustíme máslovou jíškou rozmíchanou dohladka s vodou a vaříme aspoň 15 min.

  4. Pokud je šťáva hustá, naředíme ji vodou nebo vývarem a pokud je příliš řídká, necháme ji varem odpařit. Maso nakrájíme na tenké plátky a vrátíme zpět do pekáčku se šťávou na prohřátí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!