Hovězí svíčková na smetaně

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího zadního
100 g špeku
3-4 PL sádla
4 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
3 cibule
1-2 lžíce plnotučné hořčice
3 bobkové listy
8 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
silný hovězí vývar
2 lžíce hladké mouky
150-200 ml smetany na vaření
citron
kousek másla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme (nakrájím na silnější hranolky a dám do mražáku, lépe se špikuje maso). Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo, orestujeme maso ze všech stran a dáme stranou

  2. Do výpeku přidáme divoké koření a na malé kousky nakrájenou či nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli a znovu smažíme, podlijeme vývarem tak do půlky masa, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby na 200°C. Když je potřeba mírně maso podlijeme a sem tam otočíme, podle chuti přisolíme, připepříme, dáme hořčici.

  3. Pokud je maso měkké, dáme bokem, vyjmeme kuličky a bobkový list a omáčku rozmixujeme. Ve smetaně rozkvedláme mouku, pomalu za stálého míchání lijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Na zjemnění kousek másla. Dochutíme solí, nastrouhanou citrónovou kůrou i šťávou (máme raději kyselkavou než sladkou)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!