Hovězí roláda s křeníkem a sušenými rajčaty,dušená v papiňáku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

450 g hovězího zadního vcelku
5 lžic křenu (Krenexu)
6 nadrobno nakrájených sušených rajčat v oleji
2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
sůl
mletý pepř
4 lžíce oleje z rajčat
plát alobalu
nit na ovázání rolády
na šťávu
50 g domácího uzeného bůčku nakrájeného na drobnější kostičky (tučnější anglické slaniny)
1 nadrobno nakrájená cibule
2 lžíce rajčatového oleje
2 dcl horké vody
1/2 kostky zeleninového bujónu

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme, ale nerozpůlíme. Vznikne mám tvar jakoby“motýlích křídel“. Takto vzniklý plát přes potravinářskou folii opatrně, ale dobře paličkou na maso rozklepeme a mírně po obou stranách osolíme a opepříme.

  2. Plát potřeme křeníkem, posypeme rajčaty a petrželkou. Zabalíme do rolády a zajistíme nití proti rozvinutí.

  3. Na alobal naneseme olej z rajčat, přiravenou roládu v něm důkladně obalíme a alobal kolem rolády pořádně zavineme. Dáme nejlépe do duhého dne odpočinout do lednice.

  4. Do papiňáku na rozehřátý olej z rajčat dáme cibuli společně se slaninou a necháme 4 minuty orestovat. Poté odhrneme na kraj hrnce, vožíme roládu a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout.

  5. Zbylý olej z alobalu horkou vodou spláchneme do širšího hrníčku a tím roládu podlijeme. Rozdrobíme zeleninový bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na mírném plameni 30 minut.

  6. Měkkou roládu z hrnce vyjmeme, odstraníme nitě a nakrájíme na silnější plátky.

  7. Šťávu dle potřeby dochutíme. (Můžeme ji nechat přírodní, nebo si ve smetaně na vaření rozmícháme trochu hladké mouky, vlijeme do vařící šťávy a necháme 10minut provařit.) Podáváme s rýží, přelité šťávou z masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!