Hovězí na burgundský způsob

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1,25 sklenice vína
1 šálek olivového oleje
šálek citronové šťávy
5 stroužků česneku
1-2 lžíce tymiánu (nasekaného)
1-2 lžíce čerstvé majoránky
1,5 kg hovězího masa (vhodného k dušení)
3 lžíce olivového oleje
250 g slaniny (nakrájené na kostky)
1 šálek pórku (nakrájeného)
1 šálek karotky (nakrájené)
2 šálky cibule (nakrájené)
3 lžíce česneku (pasírovaného)
sůl
pepř
1/2 šálku mouky
1 šálek hovězího bujónu
350 g rajčat (nakrájených)
1 pórek (nať)
2 lžíce tymiánu (čerstvý)
200 g šalotky
250 g hub (krájených, nejlépe shiitake)
4 lžíce másla
široké vaječné nudle
1 lahev červeného vína (jako příloha k jídlu)

Postup přípravy receptu

  1. Dejte maso do středně velké mísy, přidejte víno, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření. Smíchejte dohromady a nechte marinovat dvě hodiny, popřípadě přes noc. Poté maso z marinády vytáhněte.

  2. Rozpalte olej na pánvi, přidejte slaninu a smažte dozlatova. Vyjměte z pánve a vložte tam pór, mrkev, cibuli, česnek a opečte opět dozlatova. Obalte maso v mouce soli a pepři.

  3. Lehce jej ve velké pánvi osmahněte. Přidejte víno, zeleninu, slaninu, bujón, rajčata, marinádu a pórkovou nať. Zalijte vodou, přiveďte k varu a přikryjte pokličkou. Maso duste do změknutí asi 2,5 až 3 hodiny.

  4. Prudce osmažte houby na másle a dejte stranou. Poté osmahněte šalotku. Nudle připravte ve velkém hrnci vody. Vařte je až do změknutí. Cibuli a houby přidejte k podušenému masu a krátce promíchejte. Servírujte společně s nudlemi.

  5. Podáváme jako hlavní jídlo, které již nepotřebuje žádné speciální přílohy. Protože se jedná o francouzský recept, je naprostou nutností servírovat k jídlu láhev kvalitního červeného vína.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!