Hovězí krk na karamelizované mrkvi a šalotkách v pomalém hrnci

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1 kg hovězího krku
10 dkg uzené slaniny (část na špikování, část na šťávu)
1 lžíce oleje
2 lžíce cukru
6 mrkví
1/2 středního celeru
10 menších šalotek
1 lžíce dijonské hořčice s medem
1 lžíce rajského protlaku
1 pyramida koření na svíčkovou (Vitana)
350 ml vody
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na sporák si dáme keramickou nádobu pomalého hrnce (ujistěte se, že právě vaše nádoba je na tohle vhodná - ne všechny na sporák mohou), rozehřejeme a dáme na olej orestovat část slaniny, která nám zbyla ze špikování hovězího krku.

  2. Až špek zesklovatí, přidáme na větší špalíky nakrájenou mrkev, celé šalotky a celer na kostičky, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.

  3. Poté přidáme našpikované, osolené a opepřené maso, které nechámeme zatáhnout ze všech stran.

  4. Pak přidáme hořčici, protlak a necháme také zarestovat.

  5. Až má vše pěkně hnědou barvu, podlijeme vodou, přidáme pyramidku koření, dle chuti osolíme a opepříme šťávu a předěláme z plotny.

  6. Dáme pomalit na II.stupeň HIGH 6 hodin.

  7. Maso podáváme nakrájené na plátky, aby vynikla struktura špikování.

  8. Podávala jsem jak se šťouchanými bramborami, tak s těstovinami - prostě dle chuti.. P.S. Brambory mi k tomu sedly víc:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!