Hovězí enchiladas trochu jinak

Recepty, Mleté maso

Suroviny

6 pšeničných tortil (velikost 25 cm, nakrájených na 6 trojúhelníčků)
500 g mletého hovězího masa
1 PL (15 g) másla
1 PL olivového oleje
1 středně velké cibule nakrájená najemno
1 středně velká červená paprika (nakrájená na kostičky)
1 středně velká zelená paprika (nakrájená na kostičky)
1-3 Jalapeño papričky nakrájené na drobno (volitelné)
1 hrnek (150 g) mražené kukuřice
2 stroužky česneku utřeného
1/4 hrnku (30 g) hladké mouky
1-2 PL mletého chilli (podle ostrosti)
2 ČL kmínu (římský kmín, Comino)
2 1/2 hrnky (600 ml) kuřecího vývaru
125 g černých fazolí (nebo 1 konzerva ve slaném nálevu, scezená)
1 PL limetkové šťávy
sůl
pepř
200 g Čedaru nastrouhaného
200 g Eidamu nastrouhaného
nasekaný koriandr na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a 2 pečící plechy vyložíme pečicím papírem.

  2. Nařezané tortilly položíme na plech a pečeme je v troubě cca 15 minut, aby byly lehce opečené (ne spálené!)

  3. Ve hluboké pánvi osmažíme maso nasucho (nebo na 1 PL oleje) maso, přidáme 1 ČL soli a 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře a vaříme asi 30 minut za občasného míchání.

  4. Maso vyndáme na talíř a pánev vytřeme do sucha, např. papírovou utěrkou.

  5. V té samé pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej, přidáme cibuli, papriky, jalapeño (pokud používáme), kukuřici a česnek. Vaříme dokud zelenina nezměkně, asi 5 - 10 minut.

  6. Vmícháme mouku, chili, kumín. Za stálého míchání vaříme 1-2 minuty.

  7. Postupně přidáme kuřecí vývar a ideálně metlou mícháme.

  8. Směs přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání asi 10 minut.

  9. Přidáme uvařené fazole (nebo konzervu), limetkovou šťáou a dochutíme solí a pepřem.

  10. Zapékací mísu (např. vel. 20 x 20 cm) vymažeme lehce olejem a vyložíme na dno 1/3 tortil. Na tortilly dáme 1/3 masa, 1/3 zeleniny a posypeme 1/3 směsi sýrů. Tento postup opakujeme ještě 2 krát s tím, že navrch nasypeme sýr. Zapékací mísu přikryjeme alobalem.

  11. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C asi 20 - 30 minut, nakonec alobal sundáme a pečeme jen 2 - 3 minuty.

  12. Před podáváním necháme cca 10 minut odstát, ozdobíme nasekaným koriandrem.

  13. Pokud používáme sušené fazole, necháme je přes noc namočit ve vodě, ve které je druhý den uvaříme do měkka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!