Houbová roláda jako příloha i samostatné jídlo

Recepty, Houby

Suroviny

3 velké hrsti čerstvých nakrájených lesních hub (nebo přiměřené množství mražených či zavařených ve vlastní šťávě)
4 vejce
3 PL oleje
cca hrnek polohrubé mouky
zelená petrželka
lžička soli
1 prášek do pečiva
150 g sýra (niva, gouda, hermelín...)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené čerstvé houby dáme na pařáček do mikrovlnné trouby (bez vody) a necháme asi 3 minuty vlnit při 750W. Takto spařené houby dáme vychladnout. Namísto v mikrovlnce můžeme houby i povařit ve vodě, scedit a nechat řádně okapat.

  2. V míse vyšleháme celá vejce s olejem a se solí, přidáme houby a tolik mouky, aby vzniklo ne příliš tekuté těsto, které nám ale půjde dobře roztírat. Nakonec vmícháme jemně nasekanou petrželku a prášek do pečiva.

  3. Plech vysteleme pečícím papírem a na ten rozetřeme ve stejnoměrné vrstvě hotové houbové těsto. Pečeme na 175°C asi 20 minut (záleží na konkrétní troubě), až začnou okraje plátu zlátnout a prostředek je dobře propečený.

  4. Upečený plát stáhneme z plechu na rovnou podložku, poklademe plátky sýra nebo posypeme sýrem nastrouhaným na hrubé nudličky (popř. nadrobeným - niva, balkánský sýr..) a pomocí papíru pevně zavineme. Roládu podáváme buď teplou, nakrájenou na silnější plátky a přelitou osmaženou cibulkou s rozškvařenou slaninou, škvarky apod., nebo ji necháme do druhého dne zabalenou v lednici a pak krájíme na tenčí plátky a použijeme jako studené pohoštění. V tom případě volíme náplň výrazně pikantní. Roládu můžeme ale skvěle využít i jako přílohu - nakrájíme ji na plátky jako knedlík a podáváme např. se smetanovou omáčkou, se zelím a masem apod. Já jsem ji dnes předkládala k obědu s česnekovou omáčkou a volským okem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!