Guláš z patizonů

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

olej
30 g slaniny
1 středně velká cibule
2 větší stroužky česneku
1 velký oloupaný a vydlabaný patizon
2 lžičky sl. papriky
lžička gril. koření
sůl
2 zeleninové papriky (můžou být i trochu pálivé)
2-3 rajčata
1 papriková klobáska (nejlépe čabajského typu)
2 nožičky kvalitního párku
světlá hotová jíška

Postup přípravy receptu

  1. Na dno kastrolu dáme olej, na kostičky nakrájenou slaninu a když zesklovatí, přidáme nakrájenou cibuli a na drobné kostičky nakrájený česnek. Osmahneme a přidáme na kostečky nakrájený patizon. Zasypeme kořením (paprika a grilovací) a dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka. Pokud patizon nepustí dost tekutiny, můžeme i trochu podlít vodou.

  2. Když patizon začne měknout, podlejeme horkou vodou tak, aby bylo vše sotva potopené, osolíme a přidáme na kousky pokrájené papriky a klobásku. Přidáme i pokrájený dobrý párek a guláš zahustíme hotovou jíškou. Necháme chvilku provářet, podle potřeby dochutíme, dosolíme a přidáme spařená, oloupaná a na kostičky pokrájená rajčata, ale ty už jen necháme přejít varem.

  3. Na tento guláš můžeme použít i cuketu (třeba přiměřený kus z přerostlé cukety). Jídlo je brzy vařené, patizon měkne skoro stejně rychle, jako cuketa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!