Falešné borůvky

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

2 kg zralých jablek, hrušek nebo obojího
1-1,5 kg zralých bezinek
3 želírovací prášky (Pektogel, Gelfix) poměr 2:1
1,5 kg cukru krystal
2⁄3 lžíce skořice
špetka mletého zázvoru

Postup přípravy receptu

  1. Bezinky vyložíme na plech a přemístíme na chvíli ven, aby z trsů vylezla všechna drobná havěť. Bobulky pečlivě otrháme, popřípadě vytřídíme ty nepěkné nebo nezralé. Pořádně omyjeme. Pokud marmeládu chceme bez peciček, bobulky rozmixujeme a pyré přecedíme přes plátýnko nebo jemné síto. Vsypeme do hrnce.

  2. Jablka a hrušky omyjeme, očistíme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme na jemné pyré (plody mohou být i lehce přezrálé). Vlijeme k bezinkám do hrnce, přidáme cukr, koření a želírovací prášek. Dále postupujeme dle návodu na obalu želírovacího prášku. Já používám Gelfix, na vysokém plameni míchám do doby, kdy marmeláda začne bláznivě bublat a prskat. Od tohoto okamžiku stopnu 5 minut a i když marmeláda dost prská, pořád míchám. Potom plním do sklenic, které postavím na víčko a nechám vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!