Egyptská čočková polévka Shurit

Recepty, Polévky

Suroviny

2 poháry červené čočky
2 litry zeleninového vývaru
1 cibule nakrájená na větší kousky
1-2 rajčata nakrájená na čtvrtky
2 lžičky česneku hrubě nasekaného
4 lžíce olivového oleje
1 cibule jemně nasekaná
2 lžičky kmínu
sůl
mletý pepř
pažitka
1 kolečko citrónu

Postup přípravy receptu

  1. Pod studenou tekoucí vodou opláchneme čočku ve velkém sítu. V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu. Přidáme čočku, cibuli, rajčata a česnek, snížíme teplotu na minimum a dusíme částečně kryté po dobu 45 minut, nebo dokud čočka nezměkne.

  2. Mezitím, v malé pánvi, rozehřejeme 1 lžíci oleje. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání pražíme do hněda.

  3. Polévku můžete propasírovat či rozmixovat. Já ji pojal rustikálněji. Nic jsem nemixoval ani nepasíroval. Vmícháme kmín, sůl, pepř a pažitku. Těsně před podáváním vmícháme zbývající tři lžíce olivového oleje.

  4. Servírujeme v misce, posypeme opraženou cibulí a ozdobíme plátkem citronu, který polévce dodá lehce nakyslou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!