Egyptská čočková polévka Shurit
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 poháry červené čočky
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 cibule nakrájená na větší kousky
- 1-2 rajčata nakrájená na čtvrtky
- 2 lžičky česneku hrubě nasekaného
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule jemně nasekaná
- 2 lžičky kmínu
- sůl
- mletý pepř
- pažitka
- 1 kolečko citrónu
Postup Egyptská čočková polévka Shurit
Postup přípravy receptu
-
Pod studenou tekoucí vodou opláchneme čočku ve velkém sítu. V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu. Přidáme čočku, cibuli, rajčata a česnek, snížíme teplotu na minimum a dusíme částečně kryté po dobu 45 minut, nebo dokud čočka nezměkne.
Mezitím, v malé pánvi, rozehřejeme 1 lžíci oleje. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání pražíme do hněda.
Polévku můžete propasírovat či rozmixovat. Já ji pojal rustikálněji. Nic jsem nemixoval ani nepasíroval. Vmícháme kmín, sůl, pepř a pažitku. Těsně před podáváním vmícháme zbývající tři lžíce olivového oleje.
Servírujeme v misce, posypeme opraženou cibulí a ozdobíme plátkem citronu, který polévce dodá lehce nakyslou chuť.