Dýňový koláč s polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 hrnky očištěné nastrouhané dýně
citronová šťáva a kůra dle chuti (může být i pomerančová)
1-1,5 hrnku cukru krupice
cca 2,5 hrnku polohrubé mouky - dle hustoty těsta
1 hrnek oleje
3 vejce
3 lžíce kakaa
1-2 lžičky mleté skořice
1 prášek do pečiva
mléko, je-li třeba
Poleva:
100 g másla
140 g moučkového cukru
1 vrchovatá lžíce kakaa
hnědý rum nebo převařená voda dle potřeby
Dohotovení:
strouhaný kokos nebo mleté ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, dýni, citronovou šťávu a kůru dle chuti, skořici, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Pokud je těsto husté (záleží na šťavnatosti dýně), zředíme ho troškou mléka.

  2. Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dozlatova - vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.

  3. Po upečení necháme zchladnout, pak nalijeme polevu, uvařenou v kastrolku z uvedených ingrediencí, kterou na koláči rovnoměrně rozetřeme. Polevu můžeme posypat ořechy nebo kokosem, dozdobit višní nebo čímkoliv, dle fantazie.

  4. Poleva: v kastrolku rozehřejeme máslo, přidáme cukr a kakao a kvrdlačkou rozmícháme. Hustou kašičku ředíme na požadovanou hustotu po lžících rumem nebo vodou dle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!