Dýňovo-celerová polévka/krém

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g očištěné dýně Hokkaido (nakrájené na kostky)
150 g očištěného celeru (nakrájeného na kostky)
400 ml horké vody
200 ml smetany na vaření - použila jsem 10%
100 g pomazánkového másla
1 cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujónu
sůl
mletý pepř
1 lžíce oleje
2 lžíce nasekaných bylinek:
petrželky
libečku
1-2 chilli papričky
Dále budeme potřebovat:
1 lžičku oleje
50 g slaniny nakrájené na tenké nudličky
1 tenký plátek celeru nakrájený na tenké nudličky
1-2 chilli papričky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce na rozehřátý olej dáme do sklovita orestovat cibuli. Přidáme kostky dýně a celeru, zalijeme horkou vodou a rozdrobíme bujón. Pod pokličkou vaříme mírným varem 15-20 minut.

  2. Mezitím si na pánvi v rozehřátém oleji osmažíme do zlatavé barvy nakrájenou slaninu. Odložíme ji stranou, do výpeku dáme nudličky celeru a přibližně 8 minut smažíme. Odložíme stranou ke slanině k pozdějšímu použití.

  3. Měkkou zeleninu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme pomazánkové máslo, smetanu, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené papričky a bylinky. Necháme projít varem a naředíme převařenou horkou vodou do námi požadované hustoty. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři posypeme osmaženou slaninou a celerem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!