Dušená vepřová kýta

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřová kýta (bez kosti)
1 cibule (středně velká)
sádlo
máslo
olej
uzený špek
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme uzeným špekem, posolíme, popepříme a necháme v chladnu uzrát.

  2. Do tlakového hrnce dáme sádlo, máslo a olej v poměrech 1:1:1, a to tolik aby bylo pokryté celé dno hrnce zhruba do výšky 1 cm. Na tomto rozpáleném tuku kýtu ze všech stran restujeme spolu s vloženou oloupanou cibulí. Pak podlijeme zhruba dvěma deci vody, uzavřeme a dusíme do měkka.

  3. Zhruba v půlhodinových intervalech otvíráme tlakáč, zkoušíme tvrdost/měkkost a popřípadě doléváme vodu. Jakmile je maso měkké, tak jej vyndáme a na prkénku naporcujeme na cca 1 cm plátky.

  4. Spolu s výpekem přendáme do kastrolu mírně zaprášíme moukou nebo hotovou suchou, či předem připravenou jíškou. Mouku můžeme také napřed orestovat na sucho na pánvi. Dostatečně provaříme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!