Dortový korpus základní

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky Kypřicího prášku do pečiva
100 g cukru krupice
100 g měkkého másla nebo Hery
3 vejce
pro tmavé těsto:
navíc 1 kuchyňská lžíce kakaa holandského typu (neslazeného)
trochu mouky na vysypání formy
tuk na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si tukem vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu o průměru 26 cm (nebo ji vyložíme pečícím papírem). Troubu si předehřejeme.

  2. Do mísy prosejeme mouku a kypřicí prášek (pokud chceme tmavé těsto, prosejeme do mouky i kakao). Pak přidáme zbylé suroviny a vše mícháme elektrickým šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak asi 2 minuty na nejvyšším stupni otáček až vznikne hladké těsto.

  3. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme povrch stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 20 minut.

  4. Po upečení vyndáme formu z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout. Pak uvolníme kulatým nožem okraj formy od korpusu, formu rozevřeme a korpus přendáme na kuchyňskou mřížku. Necháme zcela vychladnout.

  5. Dortový korpus zdobíme podle libosti. Nejčastěji ho podélně rozpůlíme, plníme krémem a zdobíme např. ovocem. Nejednodušší je na přípravu krému použít Dortovou náplň Dr.Oetker různých příchutí.

  6. TIP: Další obměny dortového korpusu: do těsta přidáme mleté oříšky, mandle, citrónovou kůru nebo strouhanou čokoládu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!