Dort SRDCE S KOPRETINAMI pro babičku

Recepty, Dorty

Suroviny

TĚSTO:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1,25 hrnku cukru krupice
- 6 lžic horké vody
- 6 vajec
- 3 lžíce kakaa
- 0,5 tabulky (50g) čokolády
- 1 prášek do pečiva
- nastavitelná srdcová dortová forma
- pečící papír na její vyložení
KRÉM:
- 2 plechovky (794g) zahuštěného slazeného mléka SALKO
- 2 kostky (500g) másla
POTAHOVÁ HMOTA:
- 3 balíčky (300g) bílých marshmallow bonbonů
- moučkový cukr
- potravinářské barvivo:
červené barvivo
žluté barvivo

Postup přípravy receptu

  1. ČOKOLÁDOVÝ KORPUS: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem třeme do běla, potom postupně přimícháme horkou vodu a polohrubou mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Z bílků ušleháme sníh, který smícháme se zbytkem těsta. Nyní už přidáme jen nastrouhanou čokoládu a kakao.

  2. KARAMELOVÝ KRÉM: Zavřené plechovky salka vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 3 hodiny (voda se nesmí vypařit!). Máslo pokojové teploty mírně rozšleháme a začneme postupně přidávat zkaramelizované salko. Když bude všechno salko zašlehané do másla, krém je hotov.

  3. Na korpus potřebujeme 2 dortové formy ve tvaru srdce, jednu menší a jednu větší, já jsem použila nastavitelné formy od Westmarku (odkaz viz poznámka). Formy vyložíme pečícím papírem a vlijeme do nich hotové těsto tak, aby byly výšky obou korpusů stejné.

  4. Když hotové korpusy vyndáme z trouby, necháme je chvíli vychladnout a oba rozkrojíme. Do velkého korpusu navíc vyřežeme podle malého srdce malou základnu hlubokou cca 5 mm, aby do sebe potom oba korpusy dobře zapadly.

  5. Nyní naplníme korpusy krémem a potřeme je jím i z venku tak, aby jsme zahladili veškeré nerovnosti. Takto připravená srdce vložíme do ledničky a začneme vytvářet potahovací hmotu.

  6. POTAHOVÁ HMOTA: Marshmallowny vysypeme do misky a vložíme do mikrovlnky. Tu zapneme a sledujeme, když marshmallowny nabobtnají, mikrovlnku vypneme. Nyní do lepkavé hmoty začneme rukama zapracovávat moučkový cukr, který budeme přidávat dokud nebude mít hmota správnou konzistenci (nesmí lepit, ale zase nesmí být příliš tuhá aby šla rozválet).

  7. Když máme potahovou hmotu hotovou, kousek jí odebereme a obarvíme na žluto, a trochu větší kousek necháme bílý. Z těchto barviček následně pomocí vykrajovátek vykrájíme kopretiny a do jejich středů vložíme malé žluté kuličky.

  8. Všechnu ostatní hmotu obarvíme na červeno a rozválíme do tloušťky cca 3 mm. Takto rozválenou hmotou potáhneme korpusy (každý zvlášť!), které jsme vyndali z ledničky a uhladíme do dokonalosti. Přebytečnou hmotu okrájíme.

  9. Nyní sestavíme obě srdce dohromady a pomocí alkoholu (já používám rum) přilepíme hotové kopretiny. Dort je hotov, můžeme ho podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!