Dort s hroznovým vínem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na formu 23 cm:
2 velká vejce
100 g cukru krupice
2 lžíce oleje
1 lžíce vody
100 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
skořice- na špičku lžičky
Krém:
250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky, pokud máme málo tučnou smetanu
moučkový cukr dle chuti
Dále:
cca 500 g hroznového vína
dortové želé na 250 ml vody + 2 lžíce cukru
šlehačka na dozdobení
skořicový cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: vejce vyšleháme s cukrem do bohaté pěny, přidáme vodu s olejem, promícháme, přisypeme mouku, skořici a kypřidlo, vše ještě řádně promícháme, těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct na 180 stupňů na cca 10 minut, dorůžova. Po zchladnutí potřeme krémem. Kdo chce, může udělat sníh z bílků, který přidá do těsta nakonec.

  2. Krém: smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukrem dle chuti na šlehačku, poté zlehka, ale dobře vmícháme tvaroh.

  3. Na tvaroh naskládáme omyté a osušené bobule bezsemenného vína (může být i barevné) a dáme chladit.

  4. Dle návodu na obalu dortového želé připravíme poslední vrstvu dortu. Vodu (nebo hroznový džus), cukr a želé krátce povaříme, necháme částečně zchladit a poté lžící přeléváme bobule zapíchané do krému. Barva a chuť želé záleží na naší chuti.

  5. Dort dáme do chladna, necháme alespoň 2 hodiny proležet, pak pokrájíme, dozdobíme šlehačkou a skořicovým cukrem (nebo jen skořicí). Korpusu není mnoho, proto doba proležení nemusí být delší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!