Dort - květinové sudy s krokusy a břečťanem

Recepty, Dorty

Suroviny

korpusy:
2 korpusy (20 cm forma) z dávky:
5 vajec
špetka soli
150 g cukru písek
5 lžic oleje
30 g kakaa
120 g hladké mouky
1 korpus z dávky (30 cm forma):
10 vajec
2 špetky soli
300 g cukru
10 lžic oleje
60 g kakaa
240 g hladké mouky
krém:
0,5 l vody
10 plných lžic polohrubé mouky
2 másla Creme Bonjour
2 měkké tvarohy
cukr moučka dle chuti
1 kg čerstvých jahod
pikantní marmeláda
2 dávky domácí potahovací hmoty:
z 1 kg cukru
0,5 kg sušeného mléka
vody
medu
mandlového aroma
potravinářské barvy
aranžérské drátky
floristická páska

Postup přípravy receptu

  1. postup na korpusy v poznámce postup na krém: svaříme vodu s rozmíchanou moukou na hustou kaši, necháme pod potravinovou folií vychladnout (aby neoschlo), vyšleháme s trochou cukru moučka dohladka, všleháme změklé máslo (používám Creme Bonjour raději než klasické máslo, je do krému jemnější) a cukr dle chuti. Odebereme 1/3 stranou na pomazání boků. Do zbytku všleháme tvaroh. jeden menší korpus odložíme, poslouží rozdrobený jako hlína v sudech a okolo sudů na tácu

  2. Korpusy rozkrojíme podélně na třetiny, promažeme marmeládou, krémem a proložíme jahodami, vrchní koprus potřeme také slabou vrstvou tvaroh.krému, boky začistíme máslovým základním krémem (aby tvarohový nepřišel do styku s marcipánem), necháme do druhého dne proležet.

  3. Obložíme boky marcipánovým pruhem- podkladem o cca 2cm vyšší, než je korpus a sestavíme korpusy na sebe na finálním podnosu s vyššími okraji (mně udělal tác manžel na míru lednice - max 38cm hrana). Na podklad přilepíme marcipánová prkna, barvami vystínujeme, přidáme marcipánové pruhy - obruče, které natřeme stříbrnou barvou. Na korpusy dáme jako hlínu část rozdrobeného posledního korpusu, zbytek umístíme na tác (dá se po snědení dortu použít třeba do pohárů, zde má funkci spíš dekorační), zapícháme květy, poupata a listy krokusů a břečťan. Na poslední fotce doplněno i o čokoládové kamínky, dodala jsem na poslední chvíli.

  4. Postup na kytky - inspirací je na netu hodně, je to piplačka, každý lístek je vytvarovaný na drátku, po zaschnutí pak postupně svazovány floristickou páskou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!