Dort kopretinový kopeček

Recepty, Dorty

Suroviny

Mandlový korpus:
4 vejce
20 dkg cukru moučka
20 dkg polohrubé mouky
10 dkg mletých mandlí
1/2 prášku do pečiva
12 PL horké vody
Krém kokosový:
500 g kysaná smetana
1/2 plechovky kokosového mléka
1 pudink kokosový bez vaření Olé
400 g bílé čokolády
Krém máslový:
250 g másla
4 PL cukru krupice
250 ml mléka
vanilkový pudink
plechovka ananasového kompotu
700 g potahové hmoty smartflex

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus vyšleháme 4 žloutky s cukrem a horkou vodou.

  2. Zamícháme promísenou mouku s práškem do pečiva a madlemi. Nakonec jemně a opatrně převracením těsta vmícháme sníh ze čtyř bílků, vyšlehaný do tuha.

  3. Na pečení jsem použila plechovou půlkulatou mísu, o průměru 21cm. Tu jsem vystříkala geniálním olejem ve spreji, určeným na formy. Není nutno vysypávat a jde to nádherně ven.

  4. Pečeme na 180°C cca 40min dle tipu trouby. Upečenost ozkoušíme vpichem špejle, zda je po vytažení suchá. Korpus vyklopíme na mřížku a necháme nejlépe do druhého dne odležet.

  5. Na krém rozpustíme v lázni čokoládu, vmícháme jí do kysaných smetan,přilijeme kokosové mléko a nakonec vmícháme pudinkový prášek. Necháme v lednici ustát.

  6. Na máslový krém svaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru hustý pudink, který zakryjeme fólií a necháme vychladnout.

  7. Máslo prošleháme a po lžících do něj zašleháváme pudink.

  8. Upečený korpus pomocí zubatého nože po obvodu třikrát po sobě nařízneme a pomocí nitě prořízneme (jako se krájí knedlík nití).

  9. Na nejspodnější stranu korpusu naneseme kokosový krém, poklademe okapaným a na jemno pokrájeným ananasem.

  10. Příklopnou část korpusu pokropíme pomocí lžíce ananasovou šťávou z kompotu. Pak lehce potřeme krémem a přiklopíme.

  11. Takhle zkompletujeme celý dort.

  12. Pomocí zdobícího sáčku nanášíme máslový krém.

  13. Nejprve zacelíme větší mezery a pak naneseme krém na celý dort. Špachtlí rozetřeme dohladka a dáme do lednice nejlépe do druhého dne zatuhnout.

  14. Zatuhlý korpus dohladíme nahřátými dlaněmi. Přeneseme na servírovací tác, nebo podložku.

  15. Smartflex nahřejeme v mikrovlnce, až trochu povolí. Propracujeme a vyválíme na silikonové podložce.

  16. Pomocí nitě přeměříme plochu dortu, aby jsme měli rozváleno na správnou velikost. Pomocí podložky přeneseme na dort. Opatrně uhlazujeme, až hmota přilne. Přebytek odkrojíme pizzovým rádlem.

  17. Ze zbytku vyválíme plát, vykrojíme kvítka.

  18. Pomocí párátka (já užila druhý konec štětce na malování) jemně rozválíme okvětní plátky.

  19. Z kousku žluté hmoty vyválíme kuličku, navzorujeme jí na struhadle a pomocí alkoholu vlepíme do kvítku. Pokud máme zelenou prachovou barvu, jemně okolo žlutého středu nazeleníme. Kvítek umístíme do plata na vejce tak, aby zaschnul v přirozeném tvaru.

  20. Uschlé kopretinky pomocí alkoholu lepíme na dort. Natřeme a chvilku přidržíme, než se přilepí.. Nakonec můžeme udělat pár motýlků


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!