Dort Bartík

Recepty, Dorty

Suroviny

korpus:(od Isindy)
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
pár kapek rumové tresti
špetka soli
Na krém:
1 máslo
1 pudinkový prášek čokoládový
2 polévkové lžíce hořkého kakaa
1/4 l mléka
3 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce rumu
Na prokapání příklopek:
1 polévková lžíce hořkého kakaa
2 polévkové lžíce horké vody
Na proložení:
1 velký banán
Na potažení a zdobení:
smartflex velvet
Vytištěný obrázek z netu

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

  5. Na krém svaříme klasicky pudink do husta, překryjeme fólií a dáme vychladit. Změklé máslo vyšleháme a do něj zašleháváme po lžících pudink a rum.

  6. Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky.

  7. Spodní části namažeme krémem, poklademe banánem na plátky. Příklopnou část lehce pokropíme rozmíchaným kakaem v horké vodě. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout.

  8. Stuhlý korpus si přeměříme nitkou přes celou šíři i s výškou boků, aby jsme věděli, na kolik máme rozválet potahovou hmotu.

  9. Hmotu krátce nahřejeme v mikrovlnce a rozvalujeme. Přeneseme na korpus a opatrně uhlazujeme a rovnáme. Přebytečnou hmotu odřízneme a doupravíme patu dortu.

  10. Nabarvíme si hmotu podle potřeb. Lehce rozválíme, přiložíme obrázek a pomocí špendlíku si propícháním naznačíme rysy. Ty potom nožem vyřežeme. Skládáme přímo na obrázek a když máme obrázek kompletní, přeneseme na dort, který v místě kontaktu s obrázkem lehce navlhčíme. Na kytičku vykrojíme velkou kytkou, límeček ozdobíme, dle možností přichytíme k ručce a umotáváme jednoduché růžičky z rozváleného a přehnutého proužku. Následně je vodou přilepujeme do límce.

  11. Doupravíme a ze zbytků hmoty ozdobíme boky (dělala jsem jen barevné puntíky). Také můžeme umotat copánek a tím ozdobit patu dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!