Dominikovy kapří hranolky
Recepty, RybySuroviny
- 1/2 kapra
- kořenící přípravek Medvědí gril
- sůl
- hladká mouka na obalení
- Těstíčko:
- 1 bílek
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml piva
- Příloha:
- 6 brambor
- sůl
- tymián
- 2 lžíce olivového oleje
Postup Dominikovy kapří hranolky
Postup přípravy receptu
-
Kapra omyjeme a osušíme papírovou utěrkou do sucha. Nejdříve ho rozřízneme z té strany, kde byla hlava, obloukem podél žeber. Od hřbetu odřízneme větší část ocasu, protože má hodně kostí. Z žeber stáhneme kůži a nakrájíme na hranolky a to tak, že krájíme podél kostí, aby se hezky vytáhly. Také můžeme podél kostí naříznout, po obou stranách a kost opatrně vytrhneme, abychom ji nezlomili. Hranolky můžou jíst děti a nemusíme se bát, že spolknou kost. Hřbet nakrájíme ostrým nožem po 3 milimetrech až ke kůži.
Kousky kapra osolíme, posypeme kořením a necháme chvíli proležet. Pak kousky obalíme v hladké mouce. Z bílku ušleháme tuhý sníh, přidáme sůl, pivo, mouku a prošleháme do hladka. Do vyší pánve nalijeme olej a rozpálíme ho. Těstíčko nalijeme do misky, do něj přidáme kapra, kousky zamícháme, aby byly obalené ze všech stran. Kousky klademe po jednom do oleje vedle sebe, aby se nepřilepily a opečeme do zlatova po obou stranách. Dáme na papírovou utěrku odsát tuk.
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na dílky a dáme do mísy. Posolíme, nasypeme tymián, polijeme olejem a promícháme. Dáme je do pekáčku na pečící papír, který potřeme olejem a pečeme na 200°C do zlatova. Kapra začneme opékat tak, aby se brambory dodělaly zároveň.