Domácí tvaroh bez práce, od babičky

Recepty, Sýry

Suroviny

Čerstvé, plnotučné, nejlépe nepasterizované mléko
(z automatu i z farmy se dá taky použít)

Postup přípravy receptu

  1. Nebojte se toho, příroda pracuje za nás, zdravé bakterie přirozeným kysnutím zlikvidují ty nezdravé a budeme mít ten nejzdravější tvaroh bez vaření a práce. Mléko necháme zkysnout (2-3 dny dle teploty místnosti), přidáním chlebové kůrky dobu zkrátíme na polovinu, já jsem měla 1.5 litru mléka a vzniklo asi 400 gramů jemného tvarohu, záleží na kvalitě mléka. Ve džbánku jsou 2 litry kyselého mléka, celý obsah se vešel, ale už je to pracné zavázat, aby obsah zčásti nevytekl... hustého smetanového tvarohu bylo na 2 plné misky - viz hlavní foto.

  2. Nalijeme do svázané utěrky (2 a 2 protilehlé růžky svážeme a pověsíme na vodovodní baterii), já jsem si ušila praktičtějšího pomocníka - měšec, nezůstane nic v rozích, jak u klasických pytlíků a taky je to i hezká ozdoba kuchyně oproti svázané utěrce a lze ho zavěsit i na madlo horní skříňky - nepřekáží v použití vody a dřezu). Necháme do misky, kterou raději přikryjeme utěrkou, odkapat syrovátku - cca 10-14 hodin (hotovo je, když z utěrky už nic nevytéká a je sušší), pokud chceme jemný tvaroh, necháme kratší dobu a naopak.

  3. Vyklopíme na talířek, misku a pod. Já ho osolím, případně dodám pažitku, česnek... Vznikne pomazánka, která se nikdy nepřejí. Přidávám i máslo, pokud chci mít tvaroh extra jemný a lahodný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!