Domácí listové těsto + slané šátečky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g 100% tuku Omega
400 g hladké mouky
100 ml mléka
100 ml vody
2 žloutky
špetka soli
1 pl oleje
lněné semínka
sezamové semínka (nebo celý kmín na posypání)
náplň do 24 ks šátečků:
200 g Lučina
4 pl čerstvé nakrájené pažitky
4 prolisované stroužky česneku
trochu soli a mletého pepře na dochucení
1-2 balíčky oliv bez pecky

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku, tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto.

  2. Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.

  3. Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  4. Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučněnou pracovní plochu(vál) a rozdělíme opět na polovinu.

  5. Z každé půlky rozválíme cca 3mm silný plát, radýlkem nebo nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do“šátečku“.

  6. Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (já mám plynovou troubu, peču cca 12 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!