Dalamánky pro Samušku

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
130 ml (g) vody
lžička Sladěnky nebo Sladovitu
170 g hladké mouky
15 g droždí
Dále do těsta:
210 g vody
3 lžíce oleje
troška chlebového koření nebo drceného kmínu
1,5 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
80 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou jen umíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

  2. Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypeme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.

  3. Rozdělíme na 8 dílků, z každého vytvarujeme bulku - dalamánek. Než je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, oválíme je v mouce a svrchu nařízneme.

  4. Necháme vykynout, asi 45-50 minut a v dobře vyhřáté troubě upečeme (210°C/25 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!