Cuketová bašta

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 kg mletého masa
15 dkg farmářské slaniny
3-4 cukety na kolečka
olivový olej nebo dvě lžíce sádla
1 cibule
1/2 lžíce hořčice
3 lžíce kečupu
2 vejce
hrst petrželky
pepř
sůl
1-2 lžičky Aromatu nebo sypkého bujónu
strouhaný čedar, nebo Moravia podle chuti (asi několik lžic)
2-3 sušená rajčata na maličké kousky

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci sádla dáme smažit nasekanou cibulku a něco přes polovinu na malé kousky nakrájené slaniny. Pak přidáme mleté maso. Dbáme na to, aby nezůstaly hrudky masa, pěkně jej dřevěnou obracečkou v kastrolu posekáme. Dáme na sporo a necháme dusit. Hlídáme, aby se nepřipálilo.

  2. Mezitím nakrájíme cukety na kolečka, vymažeme pekáč lžící sádla (velikost asi jako na kachnu) a celé dno vyložíme cuketou.

  3. Do mletého masa přidáme hořčici, kečup, petrželku, nasekaná sušená rajčata, Aromat, pepř, sůl. Mícháme asi 1 minutu a vypneme. Necháme trochu zchladnout a vmícháme dvě vejce. Směs přendáme na cukety v pekáči, dáme druhou vrstvu cuket, nepatrně posolíme, popepříme a posypeme sýrem. Nakonec poházíme zbylou slaninou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30 minut, pak zkontrolujeme a dopečeme asi 10-15 min. Podáváme s bramborami či pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!