Čokoládový dort na Valentýna
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 225 g másla
- 100 g čokolády na vaření (kvalitní 70% a více)
- 1 vejce celé
- 6 bílků a žloutků
- 200 g moučkového cukru
- 90 g hladké mouky
- 150 g jemně mletých mandlí loupaných
- 35 g kakaového prášku holandského typu
- Krém:
- (čokoládová pomazánka)
- 1 salko
- 200 g hořké čokolády
- 1 máslo
- 150 g másla Zlatou Hanou
- Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g smetany na šlehání
Postup Čokoládový dort na Valentýna
Postup přípravy receptu
-
Máslo ušleháme s rozpuštěnou čokoládou. Vejce ušleháme se žloutky a 50 g moučkového cukru, zbývající cukr ušleháme s bílky.
Čokoládové máslo lehce spojíme se žloutkovou pěnou, opatrně přidáme kakao, mandle, mouku a nakonec sníh.
Vlijeme do dortové formy a pečeme na 175°C asi 35-40 minut.
Krém připravíme dle návodu na čokoládovou pomazánku a zašleháme do něj ještě 150 g másla nebo Zlaté Hané.
Po vychladnutí prořežeme na tři pláty, promažeme 2/3 krému a poskládáme na sebe, pomažeme zbytkem krému po stranách a necháme ztuhnout v mrazničce cca 20 minut.
Poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme se smetanou a necháme trochu vychladnout. Dort polijeme polevou. Necháme ztuhnout v lednici.