Čočkovo-houbové koule

Recepty, Luštěniny

Suroviny

1/2 hrnku čočky
miska hub mražených nebo naložených (viz poznámka)
(nebo cca 300 g čerstvých či žampionů)
1 větší cibule
hrst smažené sušené cibulky
sůl
pepř
1 lžička sušeného práškového česneku (není nutné)
1,5 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Čočku předem namočte, nejlépe večer (přes noc). Pak ji propláchněte a uvařte v čisté vodě do měkka. Slijte vodu (také můžete uvařit větší množství a použít dál na čočkovou polévku) a nechte trochu vychladnout.

  2. Na pánvi připravte na cibulce houby tak jako na smaženici - na trochu osmažené cibulce poduste skoro do sucha, přisolte a větší část přidejte k čočce.

  3. Čočku z houbami promixujte tyčovým mixérem do hladka, potom přidejte zbytek houbovocibulové směsi, mouku a promíchejte. Můžete dosolit, dopepřit podle chuti. Směs se může zdát málo kompaktní, ale výborně drží i při pečení.

  4. Vlhkýma rukama udělejte koule, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 170°C asi 15-20 minut. Můžete jíst třeba s těstovinami a rajčatovou omáčkou nebo jen tak.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!