Čočková sekaná

Recepty, Luštěniny

Suroviny

2 hrnky hnědé čočky
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
3 lžíce Vegavaja (Adveni, je možné nahradit 3 lžícemi mletého lněného semínka)
3 mrkve
kousek celeru
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
1 lžička sušeného libečku
1 lžička sladké uzené papriky
3 lžíce oleje
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku předem namočíme, nejlépe přes noc, a v čerstvé vodě vaříme 45 minut, aby byla hodně měkká a kašovitá.

  2. Na vaření použijeme menší množství vody a podle potřeby vodu doléváme tak, aby se čočka nepřipálila, ale aby po uvaření nezbyla v hrnci přebytečná voda.

  3. Uvařenou čočku necháme trochu vychladnout.

  4. Poté do ní vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané vlašské ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a celer, prolisovaný česnek, práškové Vegavajo (nebo mleté lněné semínko), olej a veškeré koření a bylinky. Důkladně promícháme a necháme 30 minut odstát.

  5. Poté ze směsi vytvoříme dvě šišky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.

  6. Pečeme při 190 °C asi 30-45 minut, až se na povrchu vytvoří kůrčička. Upečenou sekanou necháme před krájením krátce vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!