Čočková omáčka s domácím houskovým knedlíkem

Recepty, Luštěniny

Suroviny

Na omáčku:
300 g čočky
3 větší bobkové listy
1 polévková lžíce tymiánu
sůl
hladká mouka
olej
0,5 l mléka
150 ml šlehačky
150 ml zakysané smetany
cukr
Na knedlík:
0,5 kg hrubé mouky
400 ml mléka
1 lžička soli
1 vejce
5 rohlíků

Postup přípravy receptu

  1. Čočku uvaříme spolu s bobkovým listem a tymiánem ve vodě doměkka. Uděláme si zásmažku z oleje a hladké mouky. Osolíme a osladíme.

  2. Zalijeme vývarem z čočky, mlékem a šlehačkou. Vše dobře povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a již nevaříme, aby se nám omáčka nesrazila. Dochutíme do sladkokysela. Přidáme uvařenou čočku.

  3. Příloha: domácí houskový knedlík (smícháme mouku, mléko, sůl a vejce, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky), mohou být obyčejné, ale chutnají i s celozrnnými.

  4. Já vařím knedlíky v koulích. Takže uděláme asi 6 velkých koulí, které vaříme v osolené vodě z každé strany 10 minut. Koule se dobře dělají rukama namočenýma ve vodě, pak se těsto na ně nelepí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!