Čočka na zelenině

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

350 g čočky
1 cibule
olej
2 lžičky garam masala
2 mrkve
2 silnější plátky celeru
1 konzerva sekaných rajčat (450 g)
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky pepře
(mouka na zahuštění)
zelená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, promyjeme a přes noc namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Ke konci restování přidáme garam masalu a krátce osmažíme, aby se koření rozvonělo.

  2. Přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a celer a společně restujeme asi 5 minut. Přisypeme slitou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme bobkový list, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.

  3. Od bodu varu vaříme 25-30 minut, podle potřeby můžeme dolít vodu, ale jen tak, aby sahala těsně nad čočku. Je-li směs příliš řídká, můžeme zahustit lžičkou mouky rozmíchané v malém množství studené vody. Na závěr dokořeníme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!