Čočka na kyselo po našem

Recepty, Luštěniny

Suroviny

Na čočku:
350 g čočky
cca 700 ml vývaru
1 větší stroužek česneku, nožem na plocho rozmáčknutého
60 g másla
1 lžíce hladké mouky (asi 25 gramů)
sůl
pepř
ocet
Dále dle chuti:
vejce natvrdo nebo volské oko
vařené uzené maso
osmažená uzenina
smažená cibulka
kyselá okurka
rozpuštěné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí a nejlépe z uzeného masa), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 30 minut.

  2. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.

  3. Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme a opepříme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku povaříme při mírné teplotě, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.

  4. Jediné, na co si musíme dávat pozor při vaření čočky, je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.

  5. Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou.

  6. Tip: kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu, libečku... Použít se dá na ochucené i nové koření s bobkovým listem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!