Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou

Recepty, Polévky

Suroviny

Polévka:
2 lžíce oleje
1 cibule
3 cm dlouhý kus zázvoru
1 stroužek česneku
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého kari
500 g mladé mrkve
1 plechovka cizrny (cca 250 g)
1 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
Na ozdobu:
hrst vlašských ořechů
čerstvě mletý červený pepř
hladkolistá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, nadrobno nasekaný česnek a vše opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě asi minutu opékejte, aby se koření rozvonělo.

  2. Do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev a opékejte dalších pár minut. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a na středním ohni vařte asi 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.

  3. Když je mrkev měkká, ručním mixérem polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete.

  4. Podávejte posypané nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!