Cizrnové tofu

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

200 g cizrnové mouky
2 litry vody
1 polévková lžíce oleje
1,5 čajové lžičky soli
1 čajová lžička kurkumy (nemusí být)
1 čajová lžička sušeného česneku (nemusí být)
1 lžíce práškové želatiny nebo agaru

Postup přípravy receptu

  1. Ve velkém hrnci smíchejte cizrnovou mouku s vodou a nechte stát 12 hodin, hrncem nehýbejte aby se mouka mohla v klidu usadit. Nejlépe tuto fází začít večer.

  2. Ráno s hrncem nehýbejte a opatrně naběračkou odeberte asi 900 ml vody, tak, abyste moc nerozvířili hladinu. Tuto vodu vylijte.

  3. V druhém hrnci zahřejte na mírném ohni olej. Opatrně do něj sběračkou odeberte vodu, která zbyla v hrnci s cizrnovou moukou. Snažte se tam vylít co nejméně mouky a nerozvířit dno. Na dně původního hrnce by vám mělo zbýt takové cizrnové bahno.

  4. Do vody s olejem přidejte kurkumu a sůl, zamíchejte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 20-30 minut, dokud směs nezačne houstnout.

  5. Pak přidejte cizrnové bahýnko. Směs začne rychle houstnout, aby se vám nepřipálila, stále míchejte a vařte na mírném ohni dalších 10 minut.

  6. Do pekáčku nebo misky (cca 15 x 20) dejte čistou starou utěrku (u které vám nevadí zabarvení od kurkumy). Látka vsákne přebytečnou tekutinu.

  7. Hustou cizrnovou směs vylijte do této utěrkou vyložené formy, opatrně rozprostřete a vršek uhlaďte. Pak utěrkou zakryjte i vršek tofu a nechte při pokojové teplotě do večera odpočívat.

  8. Tofu vyklopte na prkýnko, odstraňte utěrku a nakrájejte na požadované kusy.

  9. V lednici by mělo vydržet min. pět dnů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!