Citrusová kuřecí stehna s olivami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

6 kuřecích stehen
1 bio citron
1 pomeranč
3 snítky tymiánu
3 stroužky česneku
5 šalotek
150 g černých oliv
1 dcl suchého bílého vína
kuřecí vývar
olivový olej
sůl
čerstvě mlětý pepř

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme cca 8 polévkových lžic olivového oleje, šťávu a kůru z citronu, šťávu z jednoho pomeranče s lístečky tymiánu a na jemno nasekaným česnekem.

  2. Stehna omyjeme a přelijeme připravenou marinádou. Uložíme na minimálně jednu hodinu do chladu. Po té vytáhneme, stehna vyndáme, osušíme papírovou utěrkou a necháme odpočívat, aby získala pokojovou teplotu. Zbytek marinády uchováme.

  3. V pekáčku rozpálíme trochu olivového oleje a stehna na něm postupně osmahneme dozlatova. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku vhodíme na céčka nakrájené šalotky a opékáme dozlatova, poté vlijeme víno, úplně odpaříme.

  4. Vlijeme vývar a zbytek marinády, promícháme, lehce osolíme. Hladina tekutiny by neměla být příliš vysoká, aby nám stehna neplavala. Stehna též lehce osolíme a opepříme a i se šťávou, kterou pustila vložíme do pekáčku.

  5. Pečeme v předehřáté troubě doměkka, nejdřív zakryté, na posledních 20 minut odkryjeme, vsypeme olivy a dopečeme. V průběhu pečení přeléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby dolijeme vývar. Podáváme s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!