Citronové rizoto bez mléka a vajec

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hrnek rýže
1 menší cibule
olej
2,5 hrnku zeleninového vývaru (stačí z kostky)
šťáva a kůra z ½ citronu
2/3 lžičky provensálského koření
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli pokrájíme najemno a necháme ji zesklovatět na trošce oleje. K tomuto základu přisypeme propranou rýži a 2 minuty společně restujeme. Přilijeme asi 1/3 hrnku vývaru a za stálého míchání ho necháme vstřebat. Poté přilijeme další část vývaru a tak postupujeme dále, až než všechen vývar spotřebujeme. Množství vývaru záleží na typu rýže, který jsme použili. Asi po deseti minutách přidáme polovinu nastrouhané citronové kůry, lžíci citronové šťávy a provensálské koření. Dále přidáváme vývar a mícháme.

  2. Když je rýže měkká a rizoto má typickou krémovou konzistenci, vmícháme zbylou citronovou kůru a šťávu (raději po částech a přidáváme podle své chuti) a případně dosolíme a dopepříme.

  3. Servírujeme posypané zelenými bylinkami a v ideálním případě nastrouhaným veganským (bezmléčným) sýrem. Kdo nemá bezmléčnou dietu, může samozřejmě použít parmezán.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!