Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Kachna
Na vytření dutiny:
1 PL cukru
1 KL soli
1 KL koření pěti vůní
Koření pěti vůní:
Smísíme po jednom dílu tlučeného koření:
sečuánského pepře
skořice
badyánu
fenyklu
hřebíčku
K naplnění dutiny:
2 PL strouhaného zázvoru (čerstvý)
1 bobkový list
Na polevu:
2 PL medu (cukru)
2 PL rýžového octu
2 PL červeného vína (rýžové)

Postup přípravy receptu

  1. Den první: Vykuchanou kachnu poctivě očistíme, omyjeme a odstřihneme křídla.

  2. Smísíme cukr, sůl, koření pěti vůní a směsí vytřeme kachnu uvnitř. Do kachny vložíme zázvor, vavřín, dutinu zašpendlíme (zašijeme) a nohy svážeme k sobě.

  3. Kachnu polijeme právě vroucí vodou (nebo na pár vteřin do vroucí vody ponoříme) a pak ji krátce ochladíme studenou vodou. Kachnu pečlivě osušíme a chvíli počkáme, aby dokonale oschla. Pak ji poctivě potřeme směsí na glazuru (med, ocet, víno). Hodinu počkáme a znovu ji potřeme stejnou směsí.

  4. Glazovanou kachnu zavěsíme v chladu a necháme ji do dalšího dne řádně oschnout.

  5. Den druhý: Troubu vyhřejeme na 190°C a kachnu upečeme (je hotová až když povoluje v kloubech) na rožni (kůžička se neporuší), nebo na roštu či na plechu (protože asi nemáme možnosti ji péci zavěšenou za krk). Ke konci pečení kachnu potíráme olejem.

  6. Podle původních receptů se Pekingská kachna podává s moučnými plackami a s omáčkou na bázi sojové omáčky (viz odkaz v poznámce, vč. povídání o autentické přípravě a porcování). U nás podávám jen tak samotnou (chuťovka pro dva). Pro 4 jedlíky se saláty, nebo s grilovanou zeleninou a někdy i s vařenou či dušenou rýží a občas i s kupovanou PEKING DUCK SAUCE. Pekingská kachna je příjemná změna v jídelníčku, ale kachna po NAŠEM, jen tak s kmínem, tak to je jiné pošušňáníčko.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!