Chřestové rizoto Provence

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g chřestu
1 cibule
1 cibulka naťová
1 menší červená kapie
1 trojúhelníček taveného sýra (25 g)
50 g Rokfóru (nebo Zlatá Niva)
1 dcl mléka
0,5 dl smetany 33%
250 g rýže
1 kostka zeleninového bujónu
petrželová nať
1 lžíce provensálského koření
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
Parmazánu dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Chřest očistíme a je-li třeba, oloupeme. Očištěný chřest nalámeme (neřežeme) na špalíky asi 2-3 cm dlouhé a povaříme asi 5 minut ve vodě. Vodu slijeme a chřest necháme chvíli odpočinout.

  2. Na pánev dáme lžíci másla, posekanou zelenou cibulku a předvařený chřest. Opečeme a přikryté dusíme, nepodléváme – pustí si vodu ještě samo. Po změknutí odstavíme.

  3. Do hrnce zatím dáme olej a zbytek másla, na kousky pokrájenou cibuli, na proužky kapii a podusíme, až začne cibule sklovatět. Pak vsypeme spařenou a osušenou rýži, přisypeme provensálské koření a pražíme. Když začínají být rýžová zrnka průhledná, přilijeme mléko a zvolna mírně dusíme.

  4. Po vsáknutí mléka do rýže přidáme 2 hrnky (0,4 dcl) vařící vody a vložíme kostku zeleninového bujónu. Uvedeme k varu, rozlámeme do rýže tavený sýr a rozdrobíme sýr plísňový.

  5. Za častého promíchání (aby se sýry nepřichytily ke dnu) dusíme asi 8 minut. Pak přidáme měkký chřest, ochutnáme a případně dosolíme, těsně před koncem přilijeme smetanu, zasypeme posekanou zelenou petrželkou a necháme dojít rýži do měkka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!