Chřest s bešamelovou omáčkou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

vařené brambory pro dvě osoby
2 vejce vařená natvrdo, na hniličku, ztracená...
2 ks uzené maso - plátky jen pokud nechceme pokrm bezmasý
cca 300 g chřestu
sůl
Omáčka:
30 g másla
20 g hladké mouky
sůl dle chuti
cca 300 ml smetany na vaření
Dále do omáčky dle chuti:
kopr, petrželka, tymián...
citronová šťáva nebo ocet
citronová kůra čerstvě strouhaná
sýr výraznější chuti: pecorino, gorgonzola... ale klidně může být i kvalitní tavený sýr
šunka
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 7 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit i v páře.

  2. Brambory oloupeme, pokrájíme a také uvaříme v osolené vodě doměkka.

  3. Vejce připravíme na ten způsob, který nám bude k chřestu s bramborem a omáčkou nejlépe vyhovovat.

  4. Pokud chceme mít pokrm s masem, plátky uzeného masa (nebo vařeného hovězího) necháme na páře prohřát.

  5. Omáčka: Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku, kterou osolíme, zalijeme smetanou a řádně promícháme. Za stálého míchání omáčku přivedeme k varu, případně přilijeme smetanu či mléko nebo vývar do požadované hustoty. Ochucování omáčky záleží na každém z nás.

  6. Pokud budeme přidávat kopr (pažitku, petrželku), jemně ho nasekáme, přidáme do omáčky, kterou dochutíme ještě troškou cukru a octa a provaříme. Pokud budeme dochucovat tymiánem (rozmarýnem) můžeme dochutit jen bílým pepřem nebo sušeným česnekem. Svěží varianta je citronová, kdy do omáčky dáváme jen citronovou kůru (trošku čerstvě nastrouhané) a šťávu. Sýrová varianta je taková, že strouhaný či tavený sýr dle chuti necháme v horké omáčce mícháním rozpustit. Šunková varianta je taková, že jemně pokrájenou šunku necháme v omáčce provařit s troškou muškátového květu a případně i troškou česneku. Zkrátka, fantazie a chutě nezná meze a každý vaří podle svého.

  7. Na talíř dáme vařené brambory s chřestem, který přelijeme omáčkou, doplníme vejcem, případně plátkem masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!